Форум Цюрупинська

Теми для публікацій та розмов


сайт міста цюрупинська www.oleshki.org.ua...
30 липня 2008 (адміністратор)

Розмісти 8 kb корисної інформації про місто
31 травня 2008 (Web-дизайнер)

місто Цюрупинськ
30 травня 2008 (Web-дизайнер)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 82.207.61.249 Тема: Розмісти 8 kb корисної інформації про місто
« Транспорт та зв\'язок
Вигідне розташування Херсонщини дозволяє їй не тільки легко виходити на світовий простір, а й підтримувати тісні зв\'язки з ним і всіма регіонами України. Цьому сприяють широкі транспортні можливості.
Область належить до найбільших морських регіонів України. На її території розташовані Херсонський морський торговельний порт у низов\'ї Дніпра, Скадовський — на березі Чорного моря, Генічеський — на березі Азовського моря, а у Херсоні, Новій Каховці - річкові порти на Дніпрі.
Херсонський морський торговельний порт - один з найстаріших на півдні України. Щороку воно переробляє до 3 мільйонів тон різних вантажів.
Попит на його послуги зростає. У перспективі — розширення перевантажувальних комплексів, що дасть можливість збільшити обсяги робіт. Також передбачається участь порту в реалізації інвестиційного проекту будівництва глибоководного перевантажувального комплексу в гирлі Дніпро - Бузького лиману. Введення у дію цього комплексу дозволить приймати великотоннажні морські судна, що неможливо робити зараз.
Велика роль відводиться Херсону і в реалізації міжнародного транспортного проекту з створення воднотранспортного коридору Північ - Південь або Даугава - Дніпро. У цьому коридорі значну роль відіграватиме Херсонський морський торговельний порт.
Активно заявляє про себе Скадовський морський торговельний порт. Заснований понад 100 років тому графом Борисом Скадовським, від якого пішла назва міста, в котрому розташований порт, він упевнено набуває статусу міжнародного.
Тут уже діє поромна переправа до турецького міста Зонгулдак. Порт активно веде пошуки нових вантажопотоків для розвитку міжнародних коридорів до країн Близького Сходу і Середньої Азії. Тепер порт щороку переробляє сотні тисяч тонн різних вантажів.
Великі перспективи і у Херсонського річкового порту, що входить до складу акціонерної судноплавної компанії «Укррічфлот». Тут багато зроблено для розширення можливостей переробки вантажів та поліпшення обслуговування пасажирів. Щороку херсонські річковики переробляють понад мільйон тонн вантажів.
Важливу роль у наданні транспортних послуг відіграє Херсонська дирекція залізничних перевезень. У зоні її дії не тільки морські і річкові порти регіону, а й нафтопровід Кременчук - Херсон - Одеса. Херсонські залізничники забезпечують перевезення вантажів і пасажирів Херсонської і Миколаївської областей та частково Автономної Республіки Крим. Щороку залізничним транспортом перевозиться понад 5 мільйонів тонн вантажів і більш як 3 мільйони пасажирів.
Розгорнута мережа автомобільних доріг, створення на них сучасних сервісних центрів дозволяють області утримувати на належному рівні автомобільне сполучення. Територією Херсонщини проходять два міжнародні транспортні коридори, зокрема Євро-Азійський (Одеса - Херсон - Сімферополь) і Чорноморський (Одеса - Мелітополь - Новоазовськ). Далі обидва ведуть до Російської Федерації на Кавказ і в Середню Азію, а з Одеси в Європу і на Близький Схід. Вони допомагають області виходити як на Європейський, так і на Азіатський простір.
Весь наявний транспортний комплекс надає Херсонщині можливості зайняти достойне місце як у вітчизняному, так і у міжнародному розподілі транспортних послуг, повніше задовольняти свої інтереси та інтереси зарубіжних партнерів.
В області розвинуті всі види зв\'язку. Регіон має розгалужену телефонну мережу. Активно розвиваються системи мобільного та пейджингового зв\'язку, впроваджено цифрові телефонні станції. Глобальна мережа «Інтернет» у режимі «он-лайн» використовується у всіх галузях господарського життя. Є декілька потужних серверів електронної пошти.

« Освіта і культура
Сьогодні Херсонщина за багатьма показниками освіти у першій десятці регіонів України. Освітня мережа включає понад 1200 навчальних закладів, у тому числі майже 500 дошкільних закладів, близько 600 загальноосвітніх шкіл, 77 позашкільних закладів, 30 професійно-технічних і 28 вищих навчальних закладів. Уся ця система спрямована на формування високого рівня освіченості сьогоднішнього населення області.
Для обдарованої молоді створено 10 гімназій, близько 10 ліцеїв, 20 спеціалізованих шкіл. У всіх типах освітніх закладів поглиблено вивчає основи наук кожний восьмий учень.
Потужний пласт духовного життя Херсонщини становить культура. Ґрунтуючись на народних традиціях і звичаях, багатій культурній спадщині, вона стала основним джерелом духовного відродження і становлення національної свідомості громадян області.
Здійснює велику різноманітну роботу у сфері культури майже 5-тисячний загін працівників культури. В їх розпорядженні близько 1000 закладів культури і клубів, бібліотек, дитячих шкіл естетичного виховання. У близько 3 тисячах аматорських колективів об\'єднано майже 40 тисяч любителів самодіяльного мистецтва.
Активну роботу з розвитку культури і піднесення духовності ведуть обласні Херсонські Краєзнавчий і Художній ім. О. Шовкуненка музеї.
Матеріальний літопис області засвідчений у майже 6 тисячах пам\'яток археології, історії та монументального мистецтва. Привертають увагу гостей Херсонщини такі пам\'ятки історії, як Очаківські ворота в обласному центрі і пам\'ятник його засновнику Григорію Потьомкіну, пам\'ятні знаки на честь 500-річчя першої згадки про козацтво на острові Тягинь та взяття козаками турецької фортеці Іслам-Кермен, що стояла на місці нинішнього Берислава та інші.
Значну роботу ведуть обласні театрально-видовищні заклади, зокрема академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша і ляльковий.
Багато уваги приділяється естетичному вихованню дітей. В області діє понад 40 шкіл естетичного виховання, «Центр музичної творчості» у Новій Каховці, Херсонське музичне училище та Училище культури.
У Херсоні створена унікальна система художньої освіти. Більше 20 років існує Дитяча художня школа, відкрито перший в Україні Дизайн-ліцей.

« Охорона здоров\'я
Існуюча система охорони здоров\'я Херсонщини дозволяє надавати населенню весь комплекс необхідних медичних послуг. У її складі 5 обласних, 5 міських лікарень, 6 обласних диспансерів, 18 центральних районних, понад 30 дільничних лікарень, близько 80 сільських лікарських амбулаторій, понад 400 фельдшерсько-акушерських пунктів.
Також діють обласні центри здоров\'я, профілактики та боротьби зі СНІДом, екстремальної медичної допомоги, заклади медико-соціальної та судово-медичної експертизи, дві станції переливання крові, понад 20 закладів санепідслужби, медичний коледж, два медичні училища.
В області активно ведеться робота з реструктуризації медичної галузі з урахуванням ефективного використання її ресурсів. Впроваджується модель надання первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини. 36 таких закладів уже діють. Більше 20 згодом приєднаються до них. Це значно підвищить рівень медичного обслуговування сільського населення.
Здійснюють медичне обслуговування населення майже 4 тисячі висококваліфікованих лікарів і понад 10 тисяч фельдшерів і медичних сестер, у їх числі близько 40 кандидатів медичних наук. У сільській місцевості для закріплення медичних кадрів виділяється житло, земельні ділянки для ведення присадибного господарства, здійснюється кредитування житлового будівництва. Усе разом допомагає підтримувати систему охорони здоров\'я у працездатному стані.

« Географічне положення та населення
Цюрупинський район розташований у південно-західній частині Херсонської області на лівому березі Дніпра. Північно-західні кордони району проходять по р.Дніпро і р.Конка (притока-рукав Дніпра). Площа району 1800 кмІ. Налічується 31 населених пунктів, які входять в одну міську, дві селищних і 12 сільських рад. Територію району перетинають залізна дорога Херсон-Крим і автомагістралі, які ведуть в Молдову, Одесу, Крим і Кривій Ріг, Донбас і Ростов- на- Дону.
Територія району знаходиться в межах континентальної прибережної низовини Причорномор’я, яка має загальний схил на південь. В сучасну епоху низовина опускається, про що свідчать багато численні лимани і широкі пойми річок. В нижній течії Дніпра широко розкинулись Олешківські піски.
Район умовно ділиться на дві грунтові і, частково, кліматичні зони. На піщаних грунтах, що займають майже 40 тис.га вирощуються овочі, виноград, ростуть сади. На інший половині, на супіщаних і чорноземних грунтах вирощуються зернові культури.
Територія району розташована в другому (південному) агрокліматичному поясі. Клімат помірно-жаркий, дуже засушливий. Середня кількість днів з морозами - 112, максимальна 131. Самий пізній весінній заморозок спостерігається 5 травня, самий ранній 4 жовтня, літо жарке. Середньодобова температура повітря <23, максимальна до <40 і вище. Поверхня незахищених пісків нагрівається до 77 С, зима малосніжна. Температура повітря в окремі роки знижується до 32-40 градусів. В останні роки температура в січні і лютому підвищується до <17С. Опади випадають дуже мало: 200-30мм.
« Цілі розвитку міста
Пріоритетною галуззю економіки міста є виробництво. За 2006 р. міськвиконкомом було підготовлено і видано 3 архітектурно-планувальних завдань на розроблення проектів нового будівництва та реконструкції, а саме: цех по виробництву ватину ТОВ Цюрупинська швейна фабрика «Юність»; будівництво заводу по виготовленню сухих будівельних сумішей «Хенкель-Баутехнік»; реконструкція приміщення універсального будинку торгівлі СТ. «Олешшя»; цех гальваники ТОВ Торговий дім «ЕМ -Холдінг» та інших. Розпочато будівництво заводу «Хенкель-Баутехнік», введення в експлуатацію якого заплановано на 2007 р. Діяльність заводу передбачає створення 300 нових робочих місць. Перспективним являється будівництво заводу «Дунапак-Південь», де передбачається створення 400 нових робочих місць. Райдержадміністрацією, районною та міською радами вирішується питання щодо можливості будівництва заводу «Органік-Сістем» по переробці сільгосппродукції . Міською радою затверджена програма відновлення і збереження об’єктів історичної і культурної спадщини та соціального розвитку м.Цюрупинська. Програма є одним з інструментів, який дасть змогу міській раді, її виконкому самостійно складати і реалізовувати плани відродження історичної і культурної спадщини, розроблення туристичних маршрутів з використанням відповідної державної підтримки. Метою програми є визначення пам’ятних місць та пам’яток історії, які підлягають відновленню та збереженню, мають відіграти значну роль в духовному розвитку особистості та вихованні національної свідомості населення. Пам’ятні місця та пам’ятки історії і культури, які підлягають відтворюванню і збереженню:
- територія Олешківської Січі 1711-1728 р.р. ( урочище Олешшя);
- частина будівлі жіночого монастиря за адресою: вул. Декабристів,100;
- пам’ятники : Ф.Дзерджинського, К.Єльяшєва, І.Бойка;
- місце поховання ( центральне кладовище) винахідника Ф.Піроцького;
- меморіал Слави в парку Слави;
- братські могили радянських воїнів
Очікувані результати: відродити і зберігати пам’ятні місця та пам’ятки історії, які сприятимуть духовному розвитку особистості та вихованню національної свідомості населення, любові до держави – України.

31 травня 2008


1


  Закрити  
  Закрити